SCHAALVERGROTING EN OPTIMALISATIE EXTRUDERLIJN IN CLEANROOM MSD

De bestaande extruderlijn werd gevoed door drums van 200 liter. Om de productie op te voeren en minder handelingen te verrichten voor het voeden van de lijn, wilde men overschakelen naar IBC’s van 800 liter. MSD vroeg ons de engineering te doen en mee te denken over de mogelijke obstakels en problemen in dit project en over optimalisatie van de lijn.

OPLOSSINGEN
Omdat de IBC’s veel groter zijn dan de oude drums hebben we een nieuwe, kleinere hopper gemaakt met een bepaalde minimale inhoud, zodat er genoeg tijd is om IBC’s te wisselen. Ook hebben we een constructie ontwikkeld waar de IBC op kan rusten tijdens het voeden van de extruderlijn en het koppelen van de SBV’s (Split Butterfly Valve). Zo’n SBV bestaat uit twee delen die afzonderlijk niet van elkaar open kunnen. Het actieve gedeelte zit op de constructie bevestigd en is stationair. Het passieve gedeelte zit gemonteerd op de IBC. Aangezien het een cleanroom betreft hebben we de voorzieningen om deze SBV’s aan te sturen (elektra, lucht, data, etc.) zoveel mogelijk weggewerkt in de constructie. De aanwezige hefzuil hebben we moeten aanpassen vanwege de beperkte ruimte van de koof in het plafond en omdat de geleverde IBC’s niet maatvast waren. 

BIJZONDERHEDEN
• Omdat dit project zich geheel afspeelt in de cleanroom, zijn materiaalkeuzes, afwerkingsniveaus (ruwheden) en werkwijze zeer belangrijk. Alle onderdelen dienen volgens de GMP-richtlijnen ontworpen en gemaakt te worden.
• Door alle onderdelen uit te werken in ons 3D-pakket (Inventor) worden de meeste clashes in het veld al zichtbaar tijdens het engineeren en kunnen we daar adequaat op inspelen. 
• In dit project komen alle kernkwaliteiten van Estax tot uiting: engineering, constructie, plaatwerk en leidingwerk. 
Opdrachtgever:
MSD
Disciplines:
engineering, constructie, plaatwerk, leidingwerk"DIT IS COCREATIE ZOALS HET BEDOELD IS." 

Geert Maassen-MSD
pharmaceutical process engineer